Lähes puolessa Pohjois-Savon kunnista vanhuksilla on liian vähän hoitajia laitoksissa, jotka tarjoavat ympärivuorokautista hoitoa. Asia ilmenee valtakunnallisesta selvityksestä, jonka ovat tehneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.
Tilanne oli sama sekä julkisella että yksityisellä puolella. Monissa tapauksissa suunnitellun ja toteutuneen henkilöstömäärän välillä oli iso ero. Toisin sanoen työntekijöiden ja vanhusten lukumäärän suhdeluku antoi laitosten tilanteesta paremman kuvan kuin henkilöstömitoituksen laskeminen henkilöstön työtunteihin ja paikalla olleiden asiakkaiden määrään perustuen.
Selvityksessä oli mukana Pohjois-Savosta 68 yksikköä, joissa vanhukset saavat ympärivuorokautista hoitoa. Lukuun sisältyvät palvelukeskusten eri osastot. Laitoksia oli kaikista muista Pohjois-Savon kunnista, paitsi Vieremältä.
"Suosituksen alittaminen ei ole ongelma"
Kuopiossa kyselyyn osallistui 24 yksikköä, joista kuudessa oli liian vähän hoitajia. Ylä-Savon SOTEN alueen kahdeksasta yksiköstä kolmessa oli hoitajia suositusta vähemmän. Suosituksen alittavat laitokset ovat Iisalmessa, Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä. Lapinlahdella, Maaningalla ja Kaavilla oli kussakin yksi ja Pielavedellä kaksi laitosta, joissa oli tutkimusviikolla oli liian vähän hoitajia.
Leppävirran neljästä laitoksesta kaksi ei täyttänyt valtion suosituksia. Osassa tapauksia hoitajien vähyys johtui siitä, että sijaisia on vaikea saada sairastuneiden työntekijöiden tilalle. Monesti kyseessä oli kuitenkin normaali tilanne, kuten Leppävirran tapauksessa.
- Olemme aina olleet suositusten alarajoilla eikä ongelmia ole ollut. Suunniteltu mitoitus on 0,5 hoitajaa potilasta kohden eikä tästä jäädä kuin ihan vähän, Leppävirran hoivapalvelujohtaja Päivi Ahveninen kertoo.
Ahvenisen mukaan Leppävirran vanhuksista pidetään laitoksissa hyvää huolta.
- Muissa laatutekijöissä emme häviä muille. Vanhukset pääsevät ulkoilemaan päivittäin, hoitajien purnausta ei ole kuulunut ja omaiset ovat hyvin tyytyväisiä. Aiomme kysyä asiaa omaisilta kirjallisestikin, mutta suullinen palaute on ollut positiivista.
Henkilöstön määrä vaikuttaa hoidon laatuun
Sosiaali- ja terveysministeriössä työskentelevä sosiaalineuvos Päivi Voutilainen ei hyväksy Ahvenisen selityksiä. Hänen mukaansa valtion suositusta hoitajien määrästä ei pidä alittaa missään olosuhteissa.
- Puoli hoitajaa asiakasta kohden ei ole tuulesta temmattu luku. Sitä on asiantuntijavoimin pohdittu hyvin tarkkaan. Henkilöstön määrällä ja erityisesti osaamisella on vaikutusta hoidon laatuun. Tästä on paljon tutkittua tietoa.
Voutilainen huomauttaa myös, että terveyskeskusten vuodeosastoilla vähimmäisvaatimus on 0,6–0,7 hoitajaa potilasta kohden. Leppävirran terveysasemalla oli tutkintaviikolla puoli hoitajaa potilasta kohden.
THL:n ja Valviran kysely liittyy viime heinäkuussa voimaan tulleeseen vanhuspalvelulakiin. Lakiin on kirjattu muun muassa suositus hoitajien määrästä. Lain toteutumisen seurantaa varten kysely uusitaan vuoden 2014 lopulla.
Jos tilanne ei muutu, lakiin tehdään täsmennyksiä.
- Olen itse kotoisin Leppävirralta ja luonnollisesti kiinnostunut ja jossakin määrin huolissani tilanteesta vanhassa kotikunnassani. Valviran edustajat ovat esittäneet, että tilannetta selvitetään niissä yksiköissä, joissa kyselyn perusteella on esimerkiksi vähimmäisrajan alittava henkilöstön määrä tai mahdollisia laatuongelmia, Voutilainen toteaa.
"Kyse tulkintavirheestä"
Pohjois-Savossa on yhdeksän kuntaa, joissa oli tutkimusviikolla valtion suosittelemaa määrää vähemmän hoitajia työtuntien perusteella laskettuna. Tutkituissa paikoissa hoitajien määrä vaihteli Nilsiän yksityisen palvelukeskuksen 0,39 hoitajasta vanhusta kohden Vesannon julkisen puolen tehostetun palveluasumisen laitoksen 1,48 hoitajaan per asiakas.
Attendon hoivapalveluiden Itä-Suomen aluejohtajan Anne Flinkin mukaan Nilsiässä sijaitsevan hoivakoti Iltatuulen luvut eivät voi pitää paikkaansa.
- Tässä on tullut kyselyn täyttäjälle tulkintavirhe. Hän on merkinnyt asiakkaiden määräksi 17 AVI:n lupahakemukseen merkityn määrän mukaan, vaikka sillä viikolla oli vain 15, ja perjantaina 16 potilasta paikalla. Lisäksi 0,39 on käytännössä mahdoton. Kolmivuorotöissä jo aamuvuorossa pitää olla kolme työntekijää.
Flink kritisoi myös kyselyn henkilöstömäärän laskentatapaa. Kyselyssä laitoksien toteutunut henkilöstömäärä on laskettu henkilöstön työtuntien ja paikalla olleiden vanhusten lukumäärän mukaan. Omissa laskelmissaan hoivalaitos suhteuttaa työntekijöiden lukumäärän asiakaspaikkoihin.
- Kolmivuorotyössä tulee työajan lyhennyksistä johtuen pakosti vähemmän työtunteja. Asiaa olisi pitänyt myös seurata kauemmin kuin viikon. Voihan olla, että sattuu huono tuuri ja on sairauslomia eikä sijaista saa. Tosin meillä ei kyse ollut siitä, vaan selvästä virheestä.
Monta tapaa laskea
Attendo on ottanut asiassa yhteyttä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen. Eikä Attendo ole kyselylomakkeen tulkintaongelmineen yksin. Monet muutkin hoivalaitokset ovat soitelleet huolestuneina tutkijoille. Sen vuoksi THL aikoo virheilmoitukset läpikäytyään julkaista oikaistut luvut verkkosivuillaan.
THL:n ikäihmisten palvelut -yksikön päällikkö Harriet Finne-Soveri myöntää, että henkilöstömitoitusta voi laskea monella eri tavalla ja kaikki antavat erilaisen tuloksen. Hänestä tärkeintä on, että kaikkiin laitoksiin sovelletaan samaa menetelmää. Tärkeää on myös se, kuinka suuri osa vanhuksia hoitavista on sairaanhoitajia ja lähihoitajia.
- Tässäkin tutkimuksessa asia on laskettu kolmella tavalla. Muualla maailmassa, kuten USA:ssa, henkilöstömitoitus lasketaan tuntien perusteella. Suomessakin tämä laskentatapa tulee olemaan käytössä jatkossa. Ymmärrän, että kun asiaa on laskettu vuosia tietyllä tavalla, laskentatavan muutos hämmentää.
Tiedot asiakkaiden määrästä ja henkilöstön työtunneista on saatu laitoksilta itseltään. Tutkijat käyvät läpi virheilmoitukset ja huhtikuussa valmistuvassa yhteenvedossa kaikki tiedot ovat varmasti paikkansapitäviä.
- Tietojen pitää olla silloin ehdottomasti oikein, koska poliitikot tekevät päätöksiä näiden tietojen pohjalta.