Itä-Suomen yliopiston professori ja muusikko Antti Juvonen on tutkinut taito- ja taideaineiden opetusta ja tullut siihen tulokseen, että karaokella olisi annettavaa suorituskeskeiselle koulumaailmalle.
- Koulumaailman pitäisi oppia karaokesta, jossa esiinnytään ja saadaan kannustusta, vaikkei lauleta nuotilleen ja puhtaasti.
Esimerkiksi musiikkitunnilla olisi miellyttävämpää, jos jokainen uskaltaisi ja häntä kannustettaisiin.
- Taiteen opetuksen pitää olla hyvin hienotunteista. Arvosteleminen tai leimaaminen musikaaliseksi tai epämusikaaliseksi ja kuvataiteellisesti lahjakkaaksi tai lahjattomaksi voi tehdä tuhoa, Juvonen sanoo.
Tutkija ehdottaa, että musiikin, liikunnan ja kuvataiteen tavoitteet asetettaisiin kouluissa uusiksi.
- Nämä aineet voisivat olla hyvinvoinnin tuottamistunteja. Arvosteluasteikkoa ei olisi, vaan opiskelija arvioisi opettajan kanssa kehitystään suhteessa siihen, mistä on lähtenyt.
Kilpailullisuutta ei Juvosen mukaan tarvittaisi yleissivistävässä koulussa nykyisessä määrin.
- Taideaineissa ei tarvitse kehittää uusia lennoneita tai sibeliuksia, vaan saada ihmiset nauttimaan ja kehittää heistä harmonisia ja tasapainoisia ihmisiä.
Karaokessa ei aseteta rimaa ollenkaan
Antti Juvonen kehottaa tuomaan karaoken musiikkitunneille ja vähentämään laulu- ja soittokokeita.
- Karaoken harrastajat kehittyvät laulussa aivan selkeästi. Ihmiset eivät arkipäivässä uskalla laulaa. Ilman harjoittelua puhtaus ja tarkkuus eivät kehity.
Koulussa karaokea voitaisiin laulaa vaikka videopelillä.
- Kun laulaa Singstaria tai vastaavaa, se näyttää kuinka puhtaasti ihminen laulaa, mikä kehittää laulutaitoa.
Myös liikunta ja kuvis kohti elämyksiä
Koululiikunnassa mitataan usein taitoja ja aikoja valvovien silmien alla. Juvonen ehdottaa remonttia opetukseen.
- Ei mitattaisi sitä, kuinka korkealle pystyt vaikka hyppäämään. Liikuntatunneilla valitettavasti vieläkin laitetaan usein kaksi parasta pelaajaa valitsemaan joukkue. Pudokkaat voivat syrjäytyä, mikäli eivät saa onnistumisen tunnetta.
Antti Juvonen on kerännyt tutkimuksiinsa oppilaiden kokemuksia myös kuvataiteesta. Joskus kokemukset ovat ikäviä.
- Lapsi on mielestään piirtänyt hyvän muotokuvan, mutta opettaja tulee ja lisää siihen suun, vaikka siinä on jo suu, jota opettaja ei vain huomaa.
Uudistusehdotus voi johtaa vastustukseen
- Ideani voivat herättää opettajissa vastustusta. Ainakin keskustelua ne herättävät. Usein opettajat pitävät musiikin tunneilla laulu- ja soittokokeita, jotta oppilas voidaan arvostella.
Esimerkiksi laulu- ja soittokokeet voidaan lopettaa vain, jos luovutaan myös arvosanojen antamisesta.
Jos kilpailullisuutta poistetaan koulusta, huipppuyksilöt eivät Juvosen mukaan kärsi.
- Todella lahjakkaat nousevat esille tavalla tai toisella. Uusia sibeliuksia ja joonaskokkosia varmasti nousee.
Opetushallituksen ohjeita pitäisi muuttaa, jotta esimeriksi liikunnan opetus voisi muuttua. Nykyisten Opetushallituksen ohjeiden mukaan opettajan pitää arvioida oppilaiden taitoa juoksussa, hypyissä, heitoissa, voimistelussa, pallopeleissä, tanssissa, suunnistuksessa, luistelussa, hiihdossa ja uinnissa.
Antti Juvonen on taito- ja taideaineiden pedagogiikkaa tutkiva kasvastustieteen professori Itä-Suomen yliopistosta Savonlinnasta. Hän on myös harmonikan soittaja ja soitonopettaja.